Microsoft Intune versus andere MDM-oplossingen
Nieuws,Zakelijk

Microsoft Intune versus andere MDM-oplossingen

Het navigeren door het complexe landschap van een BYOD (Bring Your Own Device) omgeving vraagt om waakzaamheid en proactieve strategieën van IT-beheerders. Ze moeten actief kunnen beveiligen, updaten en naleving garanderen over verschillende apparaten, terwijl ze tegelijkertijd ondersteuning en service moeten bieden aan gebruikers.

Hier komt Mobile Device Management (MDM) software als een krachtige bondgenoot. MDM stelt IT-beheerders in staat om op afstand controle uit te oefenen over alle apparaten van medewerkers, inclusief desktops, laptops, smartphones en tablets. Vanaf een gecentraliseerde console kunnen ze deze apparaten snel monitoren en updaten, en zorgen voor naadloze integratie en functionaliteit op alle niveaus.

MDM-software beschermt actief gevoelige gegevens en bedrijfsnetwerken door strenge beveiligingsprotocollen te implementeren en waar nodig remote wipes te initiëren om potentiële datalekken te voorkomen. Deze hands-on benadering van apparaatbeheer vereenvoudigt niet alleen de administratieve werklast, maar bevordert ook een veilige, conforme en hedendaagse digitale werkplek. Met MDM software kunnen IT-beheerders hun organisaties vol vertrouwen door de complexiteiten van een BYOD-omgeving leiden, waarbij ze snelheid en veiligheid kunnen garanderen.

Wat maakt een goede MDM

Bij het kiezen van MDM-software is het essentieel om te begrijpen wat nodig is voor je organisatie en naar welke belangrijke functies je op zoek bent. Het selecteren van de beste MDM-oplossing hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke behoeften van je organisatie, de gebruikte apparaattypen en het regelgevingslandschap waarin je organisatie actief is. Ook is het belangrijk om operationele behoeften, beveiligingsvereisten en budgetbeperkingen te overwegen.

Over het algemeen omvatten de kernfuncties van MDM-software het registreren van apparaten, apparaatconfiguratie, beveiligingsbeheer, software-implementatie, beleidsimplementatie, remote beveiliging/verwijdering van gegevens op apparaten, datacontainerisatie, het faciliteren van virtuele privénetwerkconfiguraties en het aanbieden van een dashboard voor rapportage en analyses.

In het algemeen zijn hier enkele aspecten waar je rekening mee moet houden bij het selecteren van MDM-software:

 1. Beveiligingsfuncties
 2. Compatibiliteit en Integratie
 3. Gebruiksvriendelijke interface
 4. Schaalbaarheid
 5. Naleving en rapportage
 6. Ondersteuning en gemeenschap
 7. Kosteneffectiviteit
 8. Aanpassingsvermogen en flexibiliteit
 9. Robuust applicatiebeheer
 10. Proactief onderhoud

MDM oplossing Microsoft Intune

Een voorbeeld van een populaire MDM oplossing is Microsoft Intune. MS Intune is een cloudgebaseerde dienst binnen het bredere spectrum van Microsoft’s Enterprise Mobility + Security (EMS) suite, die organisaties helpt om mobiele apparaten, applicaties en data te beheren en te beveiligen. Via Intune kunnen IT-beheerders bedrijfsapparaten op afstand beheren, beleidsregels instellen, apparaatcompliance controleren, en bedrijfsdata beveiligen zonder de persoonlijke data van gebruikers aan te tasten. Veel organisaties die op Microsoft 365 ‘draaien’ kunnen Microsoft Intune goed inzetten om hun IT omgeving naar een nieuw level te tillen. Maar hoe staat Microsoft Intune tegenover andere MDM oplossingen? Wij zochten het voor je uit!

Microsoft Intune versus andere MDM-oplossingen

Microsoft Intune

Voordelen:

 1. Integratie met het Microsoft Ecosysteem: Als onderdeel van de Microsoft-familie integreert Intune naadloos met andere Microsoft-producten, zoals Office 365 en Azure. Dus maak jij al gebruik van Microsoft producten binnen je organisatie? Dan sluit Microsoft Intune hier naadloos op aan!
 2. Cross-Platform Ondersteuning: Ondersteunt een breed scala aan platforms, waaronder Windows, iOS en Android.
 3. Cloud-Gebaseerd: Doordat het cloud-gebaseerd is, is er gemakkelijke schaalbaarheid en remote beheer van apparaten mogelijk, zonder de noodzaak voor infrastructuur op locatie.
 4. Uitgebreide Beveiligingsfuncties: Biedt een breed scala aan beveiligingsfuncties, waaronder gegevensversleuteling, remote wipe en multifactorauthenticatie.
 5. Robuuste Rapportage en Analyse: Beschikt over een uitgebreid dashboard dat gedetailleerde rapportage en analyse mogelijk maakt om de apparaatstatus en nalevingsniveaus te monitoren.

Nadelen:

 1. Leercurve: Sommige gebruikers vinden dat Intune een steilere leercurve heeft, vooral voor degenen die nog niet bekend zijn met het Microsoft-ecosysteem.
 2. Prijsstelling: Kan aan de prijzige kant zijn, vooral voor kleinere organisaties of organisaties met beperkte IT-budgetten.
 3. Beperkingen in Aanpassingsmogelijkheden: Hoewel het een reeks aanpassingsopties biedt, kan het beperkt zijn in vergelijking met andere oplossingen die meer gedetailleerde controle over apparaatbeheerbeleid bieden.

Andere MDM-oplossingen

Voordelen:

 1. Gespecialiseerde Functies: Sommige MDM-oplossingen kunnen functies of specialisaties bieden op gebieden waar Intune mogelijk niet zo sterk is, zoals meer gedetailleerde controle over apparaatbeleid of geavanceerde beschermingsfuncties tegen bedreigingen.
 2. Flexibiliteit in Prijsstelling: Sommige oplossingen kunnen flexibelere prijsopties bieden, die inspelen op de behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen met beperktere budgetten.
 3. Community Ondersteuning: Afhankelijk van de oplossing, kan er sterke community ondersteuning zijn, die een platform biedt voor gebruikers om ideeën en oplossingen uit te wisselen.

Nadelen:

 1. Integratieproblemen: Afhankelijk van de oplossing kunnen er uitdagingen zijn bij het integreren met bestaande bedrijfssystemen, vooral als deze voornamelijk op Microsoft zijn gebaseerd.
 2. Beperkte Schaalbaarheid: Sommige oplossingen zijn mogelijk niet zo gemakkelijk schaalbaar, waardoor ze minder geschikt zijn voor grotere organisaties met complexe behoeften.
 3. Potentiële Beveiligingslacunes: Afhankelijk van de oplossing kunnen er lacunes zijn in beveiligingsfuncties in vergelijking met Intune, dat een uitgebreide set van beveiligingsbeheertools biedt.

Integratie van Microsoft Intune met overige producten

Microsoft Intune staat bekend als een grote speler in de MDM-markt, met name uitblinkend op gebieden van naadloze integratie met het bredere Microsoft-ecosysteem en uitgebreide beveiligingsfuncties. De cloud-gebaseerde aard vergemakkelijkt schaalbare oplossingen die geschikt zijn voor een reeks organisatiegroottes. Echter, het kan uitdagingen tegenkomen qua prijsstelling en beperkingen in maatwerk vergeleken met sommige andere beschikbare oplossingen op de markt.

Aan de andere kant brengen alternatieve MDM-oplossingen unieke sterke punten naar voren, en bieden mogelijk meer gespecialiseerde functies of flexibiliteit in prijsstelling, wat aantrekkelijker kan zijn voor kleinere bedrijven of die met specifieke behoeften. Een potentieel nadeel zou integratieproblemen kunnen zijn, vooral als een organisatie sterk afhankelijk is van op Microsoft gebaseerde bedrijfssystemen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Microsoft Intune binnen jouw organisatie? SCALE IT helpt je op weg! Inmiddels heeft SCALE IT meerdere Intune migraties uitgevoerd en weet het precies hoe jij het maximale uit MS Intune haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *